Superligaen er tilbage!
Efter godt to måneders dvale er Danmarks professionelle fodboldturnering endelig klar til at fortsætte, hvor den slap for godt to måneder siden. Det helt store samtaleemne i medier og på sociale medier har dog hverken været mesterskabsduellen, top 6 eller nedrykningspillet, men derimod - for første gang nogensinde tør jeg godt sige - lyden!
De tomme tribuner har givet rettighedshaverne en dundrende hovedpine, og tavsheden fra lægterne har reduceret produktet fra professionel topfodbold til mindelser om en ordinær seriekamp på den lokale boldbane. Væk er de medrivende slagsange, tilråb og jubelbrøl, der skaber det bagvedliggende lydtæppe, som kommentatorerne taler til seerne henover. Et lyd-forhold i skøn symbiose er med et vingeslag slået i stykker af Covid-19.
Ingen lyd, intet produkt.
Fordi lyd i høj grad taler til underbevidstheden, kan vi nogle gange tage dens betydning for givet, så vi først for alvor lægger mærke til lyden, når den er væk. Ligesom med lydkvaliteten på en podcast lægger man først mærke til kvaliteten, når når den ikke er der. Så overskygger den til gengæld også alt andet.
Er dåselyd løsningen?
Det store debatemne har været, om man så skal gøre noget for at kompensere for den manglende lyd. TV3 Sport har udtalt, at de overvejer at tilføre “dåselyd” for at bryde stilheden og efter eget udsagn skabe stemning. En strategi man i den tyske Bundesliga allerede har benyttet sig af.
Jeg kan personligt sagtens se dilemmaet, og jeg forstår rettighedshavernes ønske om at “peppe” tv-oplevelsen lidt op. De er nødt til at værne om deres produkt, som har lidt et alvorligt knæk. Jeg må som lydnørd og fodboldelsker dog også tage afstand fra den slags lydmanipulation på live-sport. For hvis jeg skal have en indlevende følelse af at være til stede på stadion, er den eneste lyd jeg er interesseret i at høre, den lyd som kommentatorer, trænere og spillere på stadion hører. Intet andet. Jeg vil have den autentiske lyd. Også selvom denne autentiske lyd kompromitterer min følelse af at være til fodboldkamp. Dåselyd kan måske løfte lydbilledet, men løfter det fodboldoplevelsen? Det har jeg min tvivl om. Ifølge mit romantiske fodboldhjerte bør vi aldrig gå på kompromis med autenticiteten. Så længe øjet ser tomme tribuner, kan mit øre aldrig overbevise min hjerne om, at der er stemning på stadion.
Og det er vel det, der er hensigten med dåselyden? Eller er det blot fordi vi for alt i verden må bekæmpe stilheden, koste hvad det vil?
Jeg synes grundlæggende det er en forkert tankegang, og der er noget paradoksalt og små-absurd over sådan et scenarie.
Bundesligaen er gået forrest
Jeg fulgte selv med da Bundesligaen blev skudt i gang for små to uger siden, hvor jeg så kampen mellem Hoffenheim og Hertha Berlin. Da jeg blændende op og tog hovedtelefonerne på, blev jeg mødt af en konstant støvsugerlignende ambiens mixet med et ekkoinferno af spillere og trænere, der lød som om de råbte gennem et køkkenrullerør. Ikke alene var der lagt dåselyd på, der var også manipuleret med den lyd, som rent faktisk var til stede på stadion. Et stort misk-mask af udefinerbar støj, der hverken skabte stemning eller indlevelse, men snarere forvirrede mit hoved. Når lyd er udefinerbar, bliver den til støj, og støj gør intet godt for en fodboldoplevelse. Autentisk stilhed er til hver en tid at foretrække.
Ikke desto mindre er jeg spændt på at se og høre med, når der bliver fløjtet op i morgen (torsdag) og jeg ved, at meningerne er lige så delte som meningerne om ananas på pizza. Jeg selv hører nok også til den promille, der sagtens kan finde en charme i lyden af træningskamp, hvor reallyde fra stadion får lov at stå alene. Hvert et spark, hver en tæmning, hver en redning fylder pludselig alt i lydbilledet, og ekkoet fra den omkringliggende beton får lov at ringe ud. Det er måske lydsnobberi, men det er faktisk et fascinerende studie at lytte til den kvalitet, eller mangel på samme, der er i optagelserne fra banen.
Kampen for 100% autentisk lyd ser dog ud til at være tabt på forhånd, så jeg vil krydse fingre for det lander på et tåleligt kompromis, hvor dåselyden ikke overtager lydbilledet, men ligger som en afdæmpet ambiens. Hvis ikke vælger jeg desværre nok at slå lyden fra…