Brug af naturlig rumklang og impuls respons

Her forleden gik jeg mig en tur i min barndomsby Them, hvor jeg genopdagede de ikoniske cykelsti-tunneller, jeg så mange gange har cyklet og rullet på rulleskøjter igennem som barn. Et spøjst rørformet rum med asfalteret underlag og bølgede ståloverflader langs væggene. Den ulige overflade i det tætte rum gør, at de lydbølger man sender ud brydes og farer uforudsigeligt rundt i rummet. Det giver en meget karakteristisk klang.

Kunne det ikke være fedt, hvis man kunne anvende denne ukurante rumklang i sin egen musik eller i et lyddesign, spørger du?

IMG_0349.JPG
IMG_0359.JPG

Jo!
Lad mig forklare hvordan og demonstrere.

Jeg fandt min håndholdte optager frem og optog en perfekt tempereret klaplyd i rummet, gemte den på optageren og puttede lyden i min lomme. Et klap kaldes i lydverdenen også en impuls respons, og er en måde man “måler” rummets respons på en impuls.

Denne impuls respons overfører jeg til et plugin - et såkaldt convolution reverb - i min software. Hvis jeg så f.eks. sender signalet fra et vokalspor til dette rumklangs-plugin med min impuls respons, vil det lyde som om, at stemmen befinder sig i en bølgevægget cykeltunnel i Them.
Hør eksemplerne herunder.

Eksemplerne er en speak jeg har produceret til Københavns Kommune, som bliver brugt til når Langebro åbner.
Speaker: Sophie Alexandrine

En speak er ikke det oplagte valg at lægge rumklang på, men det fungerer fint som eksempel. Jeg kunne i en musikproduktion finde på at bruge rumklangen på en lead vokal, en guitar, trommer eller en rolle der skal være lidt spacy og placeres tilbage i lydbilledet.

At hapse rumklange fra steder man støder på, er en ret genial måde at gøre sin lydproduktion personlig og unik på, og så er det virkelig sjovt at lege med. Der findes et hav af rumklangs-plugins derude, som er tilgængelige for alle, men lige præcis denne rumklang findes ingen andre steder. For jeg har selv fundet den, og jeg har selv optaget den. På den måde kan man placere sin lyd i alt fra sit badeværelse til Ballerup Storcenter. Det eneste det kræver, er en optageenhed, et convolution reverb plugin og lidt kreativitet.


Hvordan lyder Beatroot Studio?

Således ansporet er jeg gået på optagelses-opdagelse i mit eget studie og de omgivelser jeg befinder mig i til dagligt. Lyt herunder og hør hvor fedt her lyder!

Til nørderne: Det er nærmest ingen klang i selve studiet, kun tidlige refleksioner. Der er tilsat 50 ms. predelay for at give det en sound af refleksioner.

beatroot-03044.jpg
beatroot-03108.jpg
IMG_0376.JPG
IMG_0379.JPG


Fun fact

Denne impuls respons-teknik bruges også på film. Som de fleste måske nok ved, indspiller man meget af dialogen på film i et studie efterfølgende, hvor det kan være svært at genskabe den helt autentiske rumklang. Derfor vil tonemesteren (lydmanden) på settet snuppe impuls responsen fra rummet, så den autentiske rumklang kan lægges på i studiet efterfølgende. Det sidste man ønsker er, at det lyder som om personerne på lærredet sidder i et studie.


*Impuls respons kan også laves ved at sprænge en ballon eller et afspille et såkaldt sweep i en højttaler, som er en lyd der glider fra 0Hz til 20000 Hz.