Akustik og podcasting

"Jeg vil gerne i gang med at producere podcasts. Hvilken mikrofon skal jeg købe?”

Det er et spørgsmål jeg ofte får, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er en lidt bagvendt tankegang. For selvom en god mikrofon er vigtig, så betyder den forsvindende lidt, hvis ikke det rum du optager i fungerer.
Derfor, hvis du gerne vil i gang med at lave podcasts, så vil mit første og bedste råd til dig være at finde et optagerum med en god akustik. 

Og hvad er god akustik så?

God akustik er, når ekkoet af den lydimpuls du sender ud i rummet, f.eks. et klap, ikke er tydeligt hørbar i rummet.
Vi kender alle den lange rungende akustik fra en p-kælder, en sportshal eller en trappeopgang. Den lyd vi sender ud skydes frem og tilbage mellem rummets mange hårde overflader, hvilket giver lyd en lang levetid. Dette kalder man også efterklang, og det er den, der helst skal være minimal, når vi optager podcasts.

Så hvordan finder jeg et godt optagerum?

Undgå så vidt muligt rum med hårde overflader som vinduer, bare vægge, betongulve, klinker, spejle, computer/tv-skærme og billedrammer. Dette kunne være et køkken, et badeværelse, et bryggers eller et kontor med glasvægge. Denne type rum bør undgås.

Vælg i stedet et rum med tunge møbler og bløde overflader som sofaer, lænestole, seng, gulvtæpper, puder, bogreoler, tøjstativer, gardiner, opslagstavler og akustikplader i loftet. Dette kunne være et soveværelse, en dagligstue eller et kontor med bøger og bløde møbler.

Absorbering/Refleksion

Når lyd rejser i et rum, vil den groft sagt enten absorberes eller reflekteres, der hvor den rammer. Er overfladen hård reflekteres den, er den blød og tyk absorberes den. Når lyd absorberes får vi en kortere efterklang, og det er lige præcis det vi tilstræber, når lydkvaliteten skal være i top.

Prøv dig frem

Når alt dette så er sagt, så findes der ingen nøjagtige formler på god akustik, så prøv dig frem. Klap i rummet og lyt efter ekkoet, lav testoptagelser med tale og lyt efter om efterklangen er overdøvende. Er den det, så find et andet rum eller ommøbler rummet. For hvis ikke akustikken fungerer, så vil rummets rungen distrahere  lytteren, svække din troværdighed, sløre dit budskab og du vil med garanti miste din lytter undervejs. 


Derfor, inden du køber dyrt og flot udstyr for alle dine sparepenge, så find og prioritér et godt rum til dine optagelser. Fordi god akustik er altafgørende for den gode lydkvalitet på din podcast.Nice to know's.
Undgå store rum med højt til loftet. Store og høje rum = lang efterklang.
Ujævne overflader i et rum bryder lydbølgernes bane, og er hensigtsmæssigt for akustikken. Eksempelvis kan planter, bogreoler, træpersienner og gardiner være medvirkende til dette.
Skråvægge, skillevægge, træbjælker o.l. bryder parallelle vægge, hvilket også er med til at mindske resonansen i rummet. 
Kig efter akustiskplader i form af rockwool eller andet lydabsorberende materiale i loftet.