God lyd, nej tak?!

VM bolden ruller i Rusland, og det helt store samtaleemne har været indførelsen af VAR. Et Video Assisantant Referee-system, der kan gennemse eventuelle oversete forseelser på banen og omstøde kendelser. Teknologien har for alvor gjort sit indtog i fodboldens verden.
Men hvis man kigger lidt på lydens udvikling siden fodboldtransmissionens undfangelse i 50'erne, så er der også sket en stor udvikling. Optageudstyr, forbindelser og teknologi er optimeret, og lydkvaliteten er forbedret til følge. Og det er jo en god ting! God lyd er altid godt, gøede lydsnobben. Eller, er det?

 

Jeg må indrømme, at mens jeg er stor fortaler for brug af teknologi og hilser enhver kvalitetsforbedring velkommen, så savner jeg den forvrængede, skrattende, overstyrende lo-fi kommentatorlyd ved denne slutrunde, som vi kender det fra eksempelvis EM, i det herrens år, '92. Jeg savner støj og overhør fra de syngende tilskuere på tribunerne i kommentatorenes mikrofoner. Jeg savner at mærke, at kommentatorerne sidder lige midt i orkanens øje. Og jeg savner at opleve kommentatorerne som en ligeværdig aktør i teatret i den ubarmhjertige arena, hvor lyd fra bane, tribuner og kommentatorer går op i en højere enhed – i ét samlet lydinferno. 

Måske du allerede nu tænker, "hvad snakker manden om" - men det lyder i mine sarte ører ganske enkelt ikke som om, at tilskuere og kommentatorer sidder samme sted under dette VM. Og der går autenticiteten tabt. 

At lave lyd på sportsbegivenheder er i min optik ikke kun en øvelse i lydkvalitet, men også at have sans for sted, støj og lo-fi lyd som virkemiddel. Lydkvaliteten er simpelthen blevet for god, kløften mellem kommentatorlyd og tilskuerlyd er blevet for stor, og lyden af spark til bold o.l. fra banen, er i øvrigt heller ikke eksisterende.

Lyd taler til vores følelser, og oplevelsen af lyd er ofte subjektiv. Så måske du er uenig, måske du er enig. Men uanset hvad, så prøv at lægge mærke til den afstand, der er, mellem kommentatorlyden og larmen fra publikum næste gang du ser Danmark spille i Rusland. Er den stor, er den lille? Lyder det som om lyden kommer samme sted fra?
Døm selv.

Kommentatorlyd må i min verden bare ikke blive hi-fi. Den grovkornede, komprimerede lyd og overhøret fra publikum i kommentatormikrofonerne, har nogle andre og vigtigere kvaliteter, end kvaliteten af kommentatorlyden i sig selv. Fordi den giver en mere autentisk og medrivende seeroplevelse. 


Rigtig god VM fornøjelse!NB. Der er som altid med lyd naturligvis en masse variabler, hvad angår optagelser, støj, stadionarkitektur, larm fra fans, kommentatorernes placering, banemikrofonernes placering osv. Mit indlæg er en overordnet kommentar til udviklingen, hvor der selvfølgelig er undtagelser og grænsen mellem "god" og "dårlig" støj, ofte er hårfin.
I min tid som lydtekniker på TV3 Sport har jeg selv haft denne type lyd mellem fingrene. De mest autentiske kommentatoroptagelser, i min verden, var aldrig de "bedste", men dem der blev sendt fra udenlandske stadions via ISDN forbindelse. En håbløst gammeldags og forfærdelig ustabil, komprimeret telefonlydende forbindelse. Men med masser af autentisk støj, komprimeret til atomer. Lige som det skulle være.