Video uden lyd?

”85% af videoer på Facebook bliver set uden lyd, så videoer skal kunne fungere uden lyd.”

Dette er en sætning jeg til stadighed støder på, når jeg diskuterer brug af videoindhold i branding på sociale medier med kunder og samarbejdspartnere. Men betyder det så, at film ikke behøver at fungere med lyd?


I allerhøjeste grad, nej!

reynier-carl-440211.jpg


Tager jeg dit brand seriøst, tager jeg også dit indhold seriøst, og så forventer jeg, at du har gjort dig umage – også med lydsiden. Det gælder både hvad angår lydkvalitet og den musik, du har (eller ikke har) lagt på din video. Hvis jeg har en sådan forventning til dit brand, er det ganske sikkert, jeg tager mine hørebøffer på og slår lyden til. Men hvis du gang på gang skuffer mig, er det også ganske sikkert, at jeg tager dem af igen.


Lidt ligesom hvis jeg har bord på Noma, bydes høfligt velkommen, får venlig betjening i smukke rammer, men spises af med burger med pomfritter. Jeg forventede gourmet-mad, og fik i stedet junk food. Og kommer helt sikkert ikke igen.


Brug kun musik der repræsenterer dit brand, og dit budskab vil stå så meget klarere, og din identitet så meget tydeligere. Hvis dit brand tilmed har sin egen genkendelige lydidentitet, skaber du endvidere tryghed, og dit budskab mærkes blot endnu stærkere. Chancen for at dine gæster får en god oplevelse og vender tilbage, vil helt sikkert være meget større, hvis de mødes af en velkendt lyd.


Jeg bliver både forvirret og utryg, hvis dit nok så fine indhold om content marketing og kommunikation (ingen nævnt her) eksempelvis formidles på et baggrunds-lydtæppe af lækker bossa-nova og spansk salsa - stik imod alt hvad dit brand repræsenterer. Og troværdigheden, ja, den etableres faktisk aldrig.


Stats lyver altid

Det er muligt, at 85% af alle videoer på Facebook afspilles uden lyd. Men har vi i den ligning husket at indregne:

  • De mange ubetydelige autoplays

  • Upræcis targeting ift. målgruppe

  • At video af mange institutioner benyttes til at bringe meddelelser og nyheder, og ikke nødvendigvis æstetik?


Statistikker giver fingerpeg, men fortæller aldrig hele sandheden. Godt nok skal video på sociale medier fungere uden lyd, men den skal så sandelig også fungere med lyd, hvis interessen hos målgruppen skal fastholdes. Formår du at sætte din video i scene og skabe en forventning om en helhedsoplevelse, så kan jeg love dig, at jeg slår lyden til. Og jeg fisker også gerne hovedtelefonerne op af tasken, hvis jeg er på farten.

Det ville da være frygteligt synd ikke at udnytte den evne lyd har til at skabe stemning og følelse hos modtageren, når vi nu ved at musik virker, ikke?