Hvorfor er Skam så stor en succes?

Skam er en af de største tv succeser i nyere tid både i og uden for Norge. Faktisk var hele 28% af Skams seere i sæson 3 danske.
Der findes mange årsager til Skams succes. Serien er godt castet, godt skrevet og problemstillingerne vækker genklang. Skam er et moderne portræt af ungdomsgenerationen, som rigtig mange mennesker, både unge og gamle, kan relatere til.

Men der er også en anden og meget væsentlig grund til Skams succes. Som de fleste nok har bemærket, er brugen af musik i serien meget fremtrædende. Alt fra norske nyklassikere med Gabrielle, til Robyn remixes og relativt ukendte coverversioner af velkendte sange, medvirker.

 

Musikken som kommunikationsform - slutscenen S04 E05
Netop en coverversion af en velkendt sang, spillede en central rolle i afsnit 5 af sæson 4. Efter den lettere kvalme "Imagine" fællessang i sidste del af afsnittet, udspiller der sig et drama med Sana i hovedrollen, hvor hendes verden mere eller mindre styrter sammen. Det kulminerer med, at Sana kommer ud fra toilettet, hvor hun har overhørt, at hun bliver smidt ud af russebussen, og pludselig ser Noora kysse med Yousef. Sanas formodentligt første møde med den ulykkelige kærlighed.

I samme moment træder musikken ind og understøtter, ja, faktisk overtager scenen.
En smuk, afdæmpet og meget inderlig version af Joy Divisions "Love Will Tear Us Apart" fylder hele lydbilledet. Den ulykkelighed, fortvivlelse og frustration, som hvirvler rundt i kroppen på Sana forstår vi, i kraft af musikken. Vi forstår den uden der siges et ord - fordi den melankolske, ensomme og fortvivlede stemning i musikken, fortæller os lige præcis, hvordan hun har det. Musikken gør os i stand til at sætte os i hendes sted, og får os til at føle empati.

Susanna and the Magical Orchestra - Love Will Tear Us Apart

På denne måde bruges musikken altså ikke blot som underlægning. Den har også en aktiv rolle i historiefortællingen, og bruges som kommunikationsmiddel. 

Puritanere vil måske mene, at det er blasfemi overhovedet at røre denne Joy Division klassiker, men når det gøres så sindssygt vellykket af Susanna and the Magical Orchestra, så må selv Henrik Marstal da bøje sig i støvet.
Dette er et godt eksempel på, hvordan musik og billede, når det spiller rigtigt sammen, kan løfte helhedsoplevelsen til nye højder. 
 

Brug af covernumre og remix
Skam benytter sig ofte af remix og coverversioner, og det er ikke tilfældigt.
Det er et meget snedigt træk fordi, at kunstner, sang og melodi vækker genklang, men blandes med nye friske toner. Seernes ører skærpes, samtidig med man giver dem noget de allerede kender, og er trygge ved. Et effektivt greb vi også har set i HBO´s Westworld, hvor kendte sange fortolkes i saloon-klaverversioner. Se evt. mit blogpost om Westworld længere nede i rullen. Musikkens rolle
Musik på film kan bruges på forskellige måder. Den bruges ofte til at skabe stemninger, fortælle noget om omgivelserne, og som i dette tilfælde, til at fortælle noget om personers følelser, 
 


Skam fun facts

  • Skam-playlisten på Spotify følges i skrivende stund af 118.867 brugere.

  • Bertel Haarder er erklæret Skam fan.

  • Nooras røde læbestift er blevet meget populær, og har påvirket make up-salget.

  • Skam har fået flere til at anmelde seksuelle overgreb efter det var et af temaerne i sæson 1.