Robotmusik - en trussel eller et potentiale?


Automatisering og robotstyring vil i fremtiden overtage rigtig mange af de opgaver, som i dag er varetaget af os mennesker. Faktisk er omstillingen allerede i fuld gang. I løbet af de seneste seks år er i omegnen af 100.000 manuelle jobs forsvundet fra danske arbejdspladser, og er i stedet erstattet af IT og robotstyring. 
Kan vi forestille os det samme ske inden for musikkens verden? Kan vi forestille os, at vi i fremtiden går til koncerter med robotbands i stedet for bands af kød og blod?


Faktum er i hvert fald, at den kunstige intelligens bliver mere og mere troværdig og kommer tættere på den menneskelige intelligens. Prøv bare at høre nummeret "Daddy's Car" i Youtube-linket nedenfor. Nummeret er fra sept. 2016, og er den første sang nogensinde, som er komponeret af kunstig intelligens. 

"Daddy's Car" - arrangeret og produceret af den franske komponist Benoít Carré, som også har skrevet teksten. Sang og melodi komponeret og udført af kunstig intelligens.

Forskere har udviklet FlowMachines, som er et system, der lagrer og lærer et gigantisk arkiv af musik. Systemet udvælger og kombinerer toner på baggrund af dens "viden", og sætter dem i system til hele melodier - i virkeligheden ikke så langt fra det, vi mennesker gør. Vi udvælger, kombinerer og sammensætter toner, lyde og melodier, som er baseret på vores historik, og den erfaring vi har med os. Altså al den musik vi igennem livet har hørt. Så måske er vi ikke så forskellige fra de robotter, som vi går og tror...
 


Vil robotter og kunstig intelligens overtage musikbranchen i fremtiden?
Næppe. 
Uanset hvor troværdigt, fascinerende og imponerende robotmusik måtte være, så tror jeg på, at vi som art har brug for andre mennesker inden for kunstens verden. Vi har brug for de menneskelige forbilleder, og nogen som vi kan spejle os i. Og frem for alt har vi brug for nogen, der fortæller os den gode historie. Hvis jeg lige skal gå helt Blachman på den, så har vi mennesker brug for at skabe, røre, føle og mærke os selv og hinanden. Det er dét musikken kan. Den kan skabe kontakt mellem mennesker på et helt andet og mere eksistentielt plan, og den kan samle os. Og det har vi brug for. Derfor vil den menneskeskabte musik aldrig dø. 

Du kan læse meget mere om kunstig intelligens i musik i denne interessante artikel fra Information her.

Vend tilbage til beatrootstudio.dk