Hvad laver tonerne af Radiohead og Soundgarden i en støvet westernscene i Westworld?

Har du også lagt mærke til, at Radiohead og Soundgarden har sneget sig ind i HBO's aktuelle sci-fi serie Westworld? 
Og vidste du, at komponisten bag, Ramin Djawadi, også står bag musikken til Game of Thrones?

Inde på saloonen i Westworlds robot-temapark står et klaver. Akkurat som i de gamle westernfilm klimper klaveret løs som små bropassager og underlægning i flere af scenerne. Men det er ikke hvilken som helst musik klaveret spiller. Det er velkendte rockklassikere som Radioheads "No Surprises", Soundgardens "Black Hole Sun", Rolling Stones' "Paint It Black" og The Cures "A Forest". Og det er ret bemærkelsesværdigt!
Alt i saloonscenerne er autentisk og troværdigt ift. den westernsetting vi befinder os i. Baren, kostumerne, robotterne og klavermusikken. Det eneste der ikke passer ind i tidslommen, er den musik klaveret spiller. Og det giver et forfriskende element af overraskelse i, hvad der kunne være en forudsigelig setting. En lille genistreg, som er et fantastisk effektfuldt virkemiddel, som kun musik kan gøre på den måde. 

Som nævnt er Ramin Djawadi også bag musikken til Game of Thrones. Og det kan høres! Brugen af den varme, mørke og sørgmodige cellolyd går akkurat som i Game of Thrones igen i temamelodien. Der er også flere ligheder i selve kompositionen, hvor celloens melodilinjer afløses af rytmiske sekvenser i strygerensemblet. En slags "call and response" mellem tema og akkompagnement, hvilket vi også kender fra bl.a. gospel og blues.  

Men det er ikke kun pga. overraskelsesmomentet i saloonmusikken og den bevægende intromelodi, du skal se Westworld. Du skal også se Westworld fordi, at musikken er velkomponeret, gennemført og meget effektfuldt guider dig igennem steder og stemninger i serien. Musikken underbygger med andre ord, hvad du ser, og det giver en enormt helstøbt seeroplevelse.   
I western temaparken er det organiske og håndspillede lyde som den akustiske guitar og percussion, der underbygger den støvede westernstemning.
Uden for temaparken, i den virkelige verden, er det til gengæld kolde synths og elektroniske lyde, der underbygger den kyniske og følelseskolde stemning i laboratoriet.

Hvis du ikke har lagt mærke til nogle af disse elementer i musikken, så fortvivl ikke. Musikken har jo netop også den funktion, at den skal understøtte helheden. Men ubevidst er musikken uden tvivl med til at guide dig og fortælle dig, hvor du er.
Prøv at lægge mærke til det næste gang du ser Westworld. 

Du kan læse mere om musikken af Ramin Djawadi i Westworld på Pitchfork her.